Neem een panel van 400 vrouwen. 50% hiervan is verslaafd aan make-up. 44% vindt zichzelf lelijk zonder make-up.
Voor haar eindexamen richtte Pleun van Oosterhout ‘Project Nude‘ op. Haar missie: vrouwen duidelijk maken dat zij zelf beslissen wanneer, en hoeveel make-up zij dragen.

Hey! In het kort, wie ben je?

“Ik ben Pleun van Oosterhout, 22 jaar oud en ik studeer aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Wat ik het meeste doe in m’n vrije tijd is.. eh, reizen. Haha. Ik reis eigenlijk elke dag af naar Rotterdam, of naar Amsterdam, vanuit Tilburg. Ik woon namelijk in Tilburg en studeer in Rotterdam. In juni studeer ik af, dan heb ik mijn eindexpositie en zal Project Nude worden geëxposeerd.”

Nice to meet you, Pleun! Waarom ben je dit project gestart? 
“Het begon eigenlijk heel nuchter en voor dit eindexamenproject mocht je alles doen wat je zelf wilde.
In m’n vrije tijd werd ik al veel geconfronteerd met mensen die experimenteerden met make-up. Mijn beste vriendinnetje draagt bijvoorbeeld helemaal geen make-up meer en zelf struggle ik er nog mee. ‘Wat moet ik doen? Vind ik het nog wel leuk om te dragen?’

Ook kreeg ik op school de feedback dat ik mijzelf moest blijven uitdagen. Dus ik dacht: ‘Dat is goed, maar als ik mijzelf ga uitdagen, dan ga ik dat niet alleen doen. Andere mensen mogen dan met mij mee gaan doen.’ Zo is, iets wat eigenlijk alleen een packaging product had moeten zijn, een klein beetje uit de hand gelopen en is het meer een movement geworden. Uiteindelijk studeer ik af voor het packaging product.”

Kun je iets vertellen over de producten die je gaat lanceren?
“Er komt een collectie uit waarmee ik bewustzijn wil creëren. Het is eigenlijk meer een statement of een mindset, dan een product met een winstomzet. Het is iets om te exposeren. Dan zou het bijvoorbeeld een lijn kunnen zijn met verpakkingen waar niks in zit. Ik heb ook zitten denken aan doorzichtige make-up. Wel mascara die iets doet, maar die dan helemaal doorzichtig is. Waar je dus eigenlijk geen fuck aan hebt. Nu ben ik met allerlei acties een soort van customer journey aan het afleggen om mensen mee te krijgen. De lancering van het product is dan ook het einde van mijn examen.

Er zijn ook wel acties die ik wil doen, maar die zijn voor nu gewoon niet haalbaar. Qua budget, maar ook niet in mijn tijdsbestek. Ik wil bijvoorbeeld de NS hierbij betrekken.”

Hoe zie je dat voor je?

“Mijn idee was om een coupé te laten komen in de trein waarin mensen getest worden voor Project Nude. Dat er dan op alle tafeltjes make-up remover staat en dan wil ik kijken hoe mensen reageren. Durven zij hun make-up eraf te halen? Of denken ze: waarom zou ik? Of: heb ik daar wel zin in? En dan in samenwerking zijn met Groen Links bijvoorbeeld, zij zijn natuurlijk heel erg bezig met het creëren van bewustzijn en het milieu. Want dat is natuurlijk ook waar dit project op neer komt, het is beter voor het milieu.”

Klinkt heel tof! Wie of wat heeft jou geïnspireerd om dit allemaal te doen?

“Het is begonnen bij de essay ‘Time to Uncover’ van Alicia Keys. Vanaf toen durfde ik dit echt op te starten. Ik vond het heel erg interessant en ik had zoiets van ja, zij heeft wel echt een goed punt. Ik voelde me daar ook wel heel erg bij betrokken. Vooral omdat ik zelf nooit zo heel goed wist hoe ik zat met make-up. Ik kom uit een gezin met 5 broers en daarin ben je nooit zo bezig met ijdel zijn. Maar ik merkte wel dat tatoeages en piercings voor mij weer ijdelheid waren. Dus eigenlijk is dat mijn make-up. Daarom heb ik nooit de neiging gehad om super veel make-up te dragen. Als ik het op die manier compenseer – zijn er dan voor andere vrouwen ook geen dingen die compenseren? Waardoor je jezelf niet meer zo gepusht voelt, maar gewoon je keuze kunt maken?”

Wat is dan precies de gedachte achter Project Nude?
“Nou, niet dat ik m’n vinger wil wijzen naar mensen en dat ik zeg: ‘Make-up is slecht’ of ‘Je hebt te veel op’, want dat is niet de mindset van Project Nude. Ik wil overbrengen dat het niet verplicht is. Dat wanneer je bijvoorbeeld te laat bent opgestaan, geen zin hebt, of je gewoon prima voelt zo; dat het goed is. Dan hoef je niet te denken van: oh shit, moet ik nu naar de Albert Heijn zonder make-up – want dat durf ik niet.

Dat is een stukje onzekerheid. Iets waar vrouwen best voor uit mogen komen.”

Onzekerheid is zeker een grote factor die hierin meeweegt. Zou je voor de twijfelaars onder ons nog wat andere voorbeelden kunnen geven?

“Het is gewoon iets wat ik wel uitdagend vind. Tien jaar geleden vonden we het ook normaal dat er in treinen gerookt werd en vonden we het ook normaal dat je standaard elke dag vlees at. Tegenwoordig is vegetarisch zijn helemaal niet meer gek en roken we bijna nergens meer. Dus waarom zouden we langzaam dat soort dagelijkse behoeftes wel kunnen los laten, en dit soort dingen niet? Want het is nergens goed voor. Het is niet goed voor je huid, het is niet afscheidbaar en het is niet milieuvriendelijk. Daarbij sponsor je vaak ook nog een grote branche die al loaded is.”

Dat zet zeker aan het denken, ja.

“Nogmaals: voor mij was Alicia Keys een grote inspiratie. Ik ken haar helemaal niet, dat zou wat zijn, haha. In 2014 startte zij een no make-up challenge die via selfies gehouden werd, voornamelijk onder bekende personen. Ik heb ook nagedacht over een challenge, maar dit is geen challenge. Je houdt er eigenlijk nooit mee op. Het kan een challenge zijn om een drempel over te stappen. Daar heb je eigenlijk geen challenge voor nodig – daar heb je jezelf voor nodig. Of misschien een goede vriendin.”

Die passie om een statement te maken, van wie heb je dat? Zit dat in de familie?
“Ik denk het wel. Mijn ouders zijn allebei creatief. Van hun heb ik meegekregen dat je moet doen waar je je goed bij voelt. Ik ben ook heel erg vrij en niet bevooroordeeld opgevoed. Mijn moeder is iemand die vooroordelen niet toelaat, zij tikte mij daar ook echt voor op m’n vingers.

Ik mocht vroeger naar school ook geen make-up op. Het zijn van die kleine dingen waardoor ik dit ook allemaal niet zo heel eng vind. Bijvoorbeeld: mijn tanden zijn niet heel recht en ik wilde vroeger echt heel graag een beugel, zoals bijna iedereen. Mijn moeder heeft toen echt gezegd: ‘Je accepteert gewoon hoe je bent, je hebt er geen last van en je doet het er maar mee.’ Daar hebben we toen ook wel ruzie over gehad, met huilen en stampen. Maar uiteindelijk denk ik wel: er is niemand om mij heen die er ooit iets negatiefs over heeft gezegd.”

Dat is een goede les om mee te krijgen van uit huis

“Ja zeker. Toen ik op een gegeven moment ook tatoeages en piercings wilde laten zetten, hadden m’n ouders wel zoiets van: ‘Nou goed, maar wel vanaf je achttiende.’ Ze zeiden wel altijd: ‘Als jij dat wilt, moet je dat gewoon doen.’ Ze hebben er ook nooit stomme grapjes of iets erover gemaakt terwijl ik vroeger misschien wel zestien piercings had; en er echt soms bij liep dat ik dacht dat ik vet emo leek. Super lelijk, maar ja. Ik was toen wel echt zo’n punk.”

Terug naar Project Nude. Waarom heb je eigenlijk voor deze naam gekozen?

“In eerste instantie was ik vanuit m’n opleiding heel marketing gericht bezig. Ik wist dat er een aantal palletten bestonden van ‘Urban Decay’ met de naam ‘Nude’. Toen vond ik het wel grappig om dan een ‘Anti Nude’ te beginnen, maar dan klinkt dat toch gek. Want ik studeer daar natuurlijk in en dan ben je bezig met de naamgeving. Ga je meteen al verklappen wat het is? Of ga je het heel erg bescheiden houden en mensen zelf laten ontdekken? Dat laatste is eigenlijk een beetje wat ik wilde doen. Het heette eerst alleen ‘Nude’, maar toen heb ik er ‘Project Nude’ van gemaakt. Het is een movement en dat spreekt meer mensen aan dan dat het echt een product is.”

Zijn er al veel mensen op de hoogte van deze movement? 

“De meeste volgers zijn make-up bloggers en visagistes, dus dat is wel heel grappig. Ik had ook een enquete online geplaatst en die is toen door 400 mensen ingevuld, waaronder ook wat jongere meisjes. Wat mij bijvoorbeeld ook opviel, is dat heel veel meisjes zeiden dat ze op hun elfde of dertiende zijn begonnen met make-up. Maar dan kwam de vraag: ‘Wanneer zou je je eigen kinderen laten beginnen met make-up?’ Toen kwamen er antwoorden zoals: ‘Vanaf hun vijftiende of zestiende.’ Daarom is mijn doelgroep ook naar de ouders gegaan, naar de 25+ers. Want als jij elf bent, dan beslis je niet voor jezelf. Dat word je of door iemand aangepraat, of je wordt een beetje een kant op geduwd.”

Hoe zou je jouw doelgroep verder omschrijven? 

“Project Nude richt zich op vrouwen die al wat representatiever in het leven staan. Ze houden sollicitaties, zijn bezig met het maken van bewuste keuzes en ze zijn niet beïnvloedbaar. Zo kunnen zij de boodschap dan ook weer doorgeven. Het is wel voor mensen die net een stapje verder gaan, niet voor softies.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Nu is dat het exposeren van producten. Dat zou in make-up winkels kunnen, maar ook in musea. Dat hangt echt af van het succes. Want, zal het mensen gaan aanspreken? Als iedereen hun rug toe keert – ja, dan ik daar op een gegeven moment niets meer aan doen.”

Wie motiveert jou op dit moment het meeste om te doen wat je doet?

“Mijn beste vriendin, zij is altijd al veel bezig geweest met alles rondom make-up. Nu heeft zij een project over drag queens en maakt zij zich nu elke dag extreem op – terwijl ze normaal geen make-up draagt. Het is gewoon heel erg interessant om te kijken hoe zij daarmee omgaat. En het is interessant dat we het toch wel met elkaar eens zijn dat we onszelf niet hoeven te maskeren.”

Als je je jongere zelf zou tegen komen, wat voor advies zou je haar geven?
“Je moet zo veel minder onzeker zijn. Het komt uiteindelijk allemaal wel goed. Maar dat zeg ik nu nog steeds tegen mijzelf.

Ik ben ook blij dat ik toen heb geëxperimenteerd met allerlei verschillende haarkleuren, piercings etc. Daarom weet ik nu ook waar ik over praat.”

Reacties op je project so far?

“Ik krijg nonchalante reacties van: ‘Why the fuck zou ik hieraan meedoen en wat levert het me op?’ Nou goed, als jij denkt dat het je niks oplevert, dan hoef je het niet te doen. Daar gaat het nou juist om, het moet je iets opleveren, maar je moet het zelf doen. Als het jou niets oplevert, dan doe je het gewoon niet. Positieve reacties zijn; dat mensen het heel erg stoer vonden omdat het origineel was, dat deed me wel heel goed. Ik was juist erg bang was dat het te heftig was, te feministisch misschien. Er zijn ook veel meiden die meedenken met het project van ‘Hey, heb je ook daaraan gedacht?’ Dat vind ik super tof, want uiteindelijk wil ik een nieuwe soort environment openen waar mensen elkaar ook positief benaderen. Dan ben ik ook niet de baas. Ik heb alleen het spits afgebeten. Maar ik vind het echt heel tof als mensen reageren dat ze het interessant vinden.”

Zou je jezelf een feminist noemen?

“Nee. Helemaal niet. Ik geloof ook echt dat vrouwen denken dat ik een of andere feministische strijder ben, dat ik over een maand zeg dat niemand zich meer mag scheren. Maar zo zit het gewoon niet. Er zijn heel veel meisjes met deze vraag en die de drang hebben om zich ergens bij aan te sluiten. Ja, dan bied je een optie. De No make-up club, haha.”

Dat was ‘m dan. Zou je nog iets willen zeggen om het interview af te sluiten?

“Kijk op m’n site, lees het ook echt. Natuurlijk alleen als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent, dat is uiteindelijk wat ik wil.”

Thanks Pleun!

Op de hoogte blijven van Project Nude? Bezoek http://www.projectnude.nl/